Kaip pasirinkti peilį?

Kai ateina laikas isigyti peilį, ne vienam tai gali būti gana didelis iššūkis, ypač jei perkate peilį pirmą kartą. Draugų ar pažįstamų patarimai gali būti labai naudingi, arba priešingai- dar labiau suklaidinti ar pridaryti daugiau painiavos. Nemažiau galvos skausmo kyla ir kaip prižiūrėti juos, galasti ir pan.

Kaip pasirinkti peilį?

Kai ateina laikas įsigyti peilį, ne vienam tai gali būti gana didelis iššūkis, ypač jei perkate peilį pirmą kartą. Draugų ar pažįstamų patarimai gali būti labai naudingai, arba priešingai – dar labiau suklaidinti ar pridaryti daugiau painiavos. Nemažiau galvos skausmo kyla ir kaip prižiūrėti juos, galąsti ir pan.

Taigi svarbiausi du pasirinkimo kriterijai:

1. Kad peilis tiktų asmeniškai jums;

2. Žinoti kaip juos prižiūrėti, kad jie ilgai jums tarnautų

Supažindinsime jus su įvairiais peilių tipais, kada kokiu atveju jie naudojami, ir kokie jų esminiai skirtumai.

Pirmiausiai, reikia pagalvoti apie tai, kokio tipo maistą gaminate dažniausiai.

Neretai kyla ir klausimų, kokį prekės ženklą rinktis?

Mes turime daugybę puikių prekės ženklų, į kuriuos verta investuoti. Pradžiai, patartume apsižvalgyti mūsų tinklapyje, o vėliau, jei tik turite galimybę gyvai „pačiupinėti“ juos, apsilankius mūsų parduotuvėse. Tai labai svarbu, norint „pajusti“ peilį. Peiliai turi skirtingas rankenas, išlenkimą, svorį, balansą, aštrumą ir kitas savybes.

Taip pat, būtų svarbu, apsispręsti kokį biudžetą tam galite paskirti  ir kiek esate pasirengęs mokėti už peilius.

Kainų diapazone nuo 10 iki 60 eur yra tikrai gerų peilių, kurie puikiai atliks savo darbą ir tarnaus jums iki 10 metų. Čia galite rasti tokių virtuvinių peilių asortimentą.

Jei norite ypač aštrių peilių, prestižinių, pagamintų iš labai aukštos kokybės nerūdijančio plieno, kurie jums tarnautų 10 ir daugiau metų, verta investuoti į mūsų aukščiausios kokybės peilius.

Žemiau, pateikiame informaciją apie pagrindinius peilių tipus, atsižvelgiant į jų funkciją:

Pjaustymas, kapojimas, smulkinimas

Šiems darbams atlikti geriausiai tiks virėjo peilis (Chef knife). Šis peilis yra universaliausias ir todėl labiausiai paplitęs pasirinkimas tarp pirkėjų. Jis puikiai tiks ruošti maistą kasdien.

Duonos pjaustymas

Jei ieškote peilio, kad būtų galima lengvai supjaustyti duoną, bandeles ar pyragus -  tuomet duonos peilis (Bread knife) bus tinkamiausias pasirinkimas.

Pjaustymas ( Slicing knife)

Tai ilgas, plono ir tiesaus ašmens peilis tinkamas pjaustyti kepsniams, paukštienai, saliamiui ar kumpiui. Šio peilio geležtės ilgis nuo 20 cm iki 35 cm. Šis peilis taip pat tinkamas pjaustyti arbūzams, melionams, moligams ar duonai

Mėsos pjaustymas (Carving knife)

Geriausias įrankis mėsos, paukštienos ir žuvies pjaustymui yra mėsos pjaustymo peilis. Šiuo peiliu, paruoštą patiekalą supjaustysite tiksliai, gražiai gabalėliais. Kadangi šio peilio geležtė yra labai plona, galima supjaustyti net ir labai plonais gabalėliais.

Pjaustymas kubeliais (Dicing)

Jei jums reikalinga supjaustyti kubeliais mėsą ar daržoves, tiktų daržovių peilis arba Santoku peilis.

Pagalbinis peilis (Utility knife)

Kai šefo peilis per didelis ar per sunkus, o skutimo peiliukas per mažas, labiausiai tiks tokio peilio pasirinkimas. Juo tinka per pusę perpjauti maisto produktus, pvz vaisius, daržoves, desertus ar dešreles. Tai vidutinio dydžio peilis, geležtės ilgis dažniausiai būna 9-15 cm ilgio. Dėl nedidelio dydžio, svorio ir universalumo, šį peilį ypač mėgsta moterys. 

Skutimas ir lupimas (peeling and paring knife)

Ruošiant maistą, beveik visada yra bent vienas maisto produktas, kurį reikia nulupti ar nuskusti. Tai gali būti bulvė, citrina, obuolys, morka ... Tokiu atveju lupimo peilis bus geriausias pasirinkimas.

Filė (filiavimo) peilis

Norint nukaulinti žuvį, mėsą arba paukštiną prireiks plono, tikslaus ir labai lankstaus peilio. Tam geriausiai tinkamas iškaulinimo ar filė peilis.

Dabar jau esate pasiruošę apsipirkti! Čia galite rasti artimiausią parduotuvę.

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis